Welcome Eira Munirah's blog.++Follow | Dashboard
My Life StoryWednesday, December 9, 2009 | 1:25 PM | 0 comments
pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya pada guru. ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

pelajar : cikgu, mcm mana kte nak pilih ssrg yg terbaik sbg org yg plg kte syg? mcm mana nk jga ksh syg tu bkekalan?
cikgu : kamu ikut ape yg saya suruh. kamu pergi ke pdg. bjlan kat ats rmput smbil mmandang rumput d hdapan kamu. pilih yg PALING cntik tnpa menoleh ke blakang lg walau skali pun.. dah petik rumput yg plg cantik, bawa ke kelas..

apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rmput pun d tangannya.

cikgu : knpe tiada rumput yg dipilih??
pelajar: tadi masa saya bjalan, sy cari rmput yg plg cntik..mmg ada byk yg cntik tp ckgu kata pilih yg plg cntik, maka saya pun terus bjalan ke depan smbil mncari yg plg cantiktanpa mnoleh ke blakang lagi. tp smpai d pghujung padang, sy x jmpe pun yg plg cntik.. mgkin ada d antara yg d blakang td ada rmput yg tercantik tp dah ckgu pesan x boleh mnoleh blkamg lg, jadi xdela rmput yg saya boleh petik..

cikgu : itulah jawapannya.. 'BILA KITA DAH BERJUMPA DENGAN SESEORANG YANG KITA SAYANG, JANGANLAH CARI YANG LEBIH BAIK DARI ITU. KITA SEPATUTNYA HARGAI ORANG YANG BERADA DI DEPAN KITA SEBAIK-BAIKNYA. JANGAN KITA MENOLEH KE BELAKANG LAGI KERANA YANG BERLAKU TETAP DH BERLAKU. SEMOGA YANG BERLALU TIDAK AKAN BERULANG LAGI. DAN INGATLAH ORANG YANG PALING KITA SAYANG ITULAH YANG PALING CANTIK DAN TERBAIK UNTUK KITA.. WALAUPUN ADA YANG BAIK DAN CANTIK SEPERTI RUMPUT-RUMPUT TADI..

Older Post | Newer Post